Yıldırım dan Korunma

Yıldırımda Korunma

Son 10 gün içinde tüm yurtta etkili olan yağışlı hava, yıldırım tehlikesini de beraberinde getiriyor. Türkiye’nin dört bir tarafında yıldırım düşmesi ile ilgili gelen haberler, gerekli önlemlerin alınmadığı takdirde karşı karşıya kalabileceğimiz hasarları gözler önüne seriyor.

Her doğa olayı gibi yıldırım da gerekli önlemler alınmadığı takdirde facialara, kazalara ve hasarlara sebep oluyor. Doğal bir afet olan yıldırım, standartlara ve yönetmeliklere uygun önlemler alınmadığı takdirde can kayıplarına ve maddi hasarlara sebep oluyor.

Sadece son üç gün içinde yıldırım düşmesi nedeniyle gerçekleşen haberleri incelediğimizde, yıldırım düşmesine karşı alınmayan önlemlerin nelere mal olduğunu görebiliriz. Özellikle Türkiye’nin en fazla yıldırım düşen bölgesi olan Antalya’da yaşanan hadiseler, olayın vehametini gözler önüne sermektedir.

Antalya’da yıldırım dehşeti (19 Mayıs 2012 Cumartesi)

Antalya’da dün gece yarısı etkili olan sağanak yağış sırasında, merkez Aksu İlçesi’nde, içerisinde 4 kişinin yaşadığı eve yıldırım düştü. Duvarları delen yıldırım elektrik hatlarına hasar verirken evdeki elektronik cihazlar kullanılamaz hale geldi.

Olay dün gece merkez Aksu İlçesi Yenimahalle 97 Sokak’ta bulunan Öksüz ailesinin yaşadığı iki katlı evde meydana geldi. Gece saat 02.15 sıralarında şiddetini artıran yağışla birlikte 4 kişinin yaşadığı eve yıldırım düştü. Büyük bir patlama sesiyle uyanan evdekiler, kendilerini sokağa attı. Yıldırımdan sonra evin duvarları delindi, tavanda ve pencere kenarlarında oyuklar oluştu. Elektrik hatları yanarken, evdeki elektronik cihazlar da kullanılamaz hale geldi.

Ev sahibi 60 yaşındaki Ömer Öksüz, “Elektriklerimiz kesilmişti. Ben, eşim ve iki çocuğum şoka girdik. Polisi ve itfaiyeye aradık. Hemen geldiler. Onlar da gördükleri manzara karşısında dehşete kapıldı. Yaşadığımıza şükrediyoruz. Böyle bir şey hiç yaşamadım. Çok korktuk ama tek tesellimiz canımıza bir şey olmaması oldu” dedi.

Polis, Öksüz ailesinin yaşadığı iki katlı evde hasar tespit çalışması yaptı.

Kaynak: http://www.internethaber.com/antalya-saganak-yagis-yildirim-simsek-dehseti–427455h.htm#ixzz1vW37VK7A

Antalya’da Murat Koca’nın işyerine yıldırım düştü (19-05-2012)

Antalya’nın Kepez İlçesi’nde bulunan gıda firmasının deposu, saat 02.00 sıralarında yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangında kül oldu. İşyeri sahibi Murat Koca, “Yapacak bir şeyim yok hepsi kül oldu. Çok üzgünüm” dedi.

Antalya’da dün gece geç saatlerde başlayan gök gürültülü sağanak yağış sırasında kentin değişik noktalarına onlarca yıldırım düştü. Saat 02.00 sıralarında, Varsak semtinde Murat Koca’ya ait, büyük çoğunluğu yemeklik yağlardan oluşan gıda firmasının deposunda da yıldırım düşmesi sonucu yangın çıktı. Çevrede oturanların itfaiyeyi araması sonucunda Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı 12 itfaiye aracı ile 35 personel yangına müdahale etti.

Yemeklik yağlar nedeniyle kısa sürede büyüyen yangını söndürmek için itfaiye ekipleri, yaklaşık 5 saat boyunca aralıksız mücadele etti. Yangın 5 saat sonunda kontrol altına alınırken, işyerinde 2 milyon lirayı aşkın maddi zarar oluştu. Yangını haber alır almaz olay yerine gelen işyeri sahibi Murat Koca ise işyerinin sigortalı olduğunu söyledi. Koca, “Gece yarısı depo bekçisi beni aradı, yıldırım düşmesi sonucu deponun yandığını söyledi. Yapacak bir şeyim yok hepsi kül oldu. Çok üzgünüm” dedi.

TRAFO DA PATLADI
Diğer yandan itfaiye ekiplerinin söndürme çalışmaları sırasında deponun karşısında bulunan elektrik trafosu da büyük bir gürültü ile patladı. Yangını izleyen meraklı vatandaşların da büyük korku ile etrafa kaçıştığı patlamanın ardından itfaiye ekipleri trafoda çıkan yangına da müdahale etti. Söndürme tüpü ile sonuç alınamayınca kepçe ile elektrik kabloları kopartılarak elektrik trafosundaki yangın da söndürüldü. Polis ekipleri her iki olaya ilişkin de soruşturma başlattı.

Kaynak: http://www.antalyaburada.com/haber.php?haberid=22964
Söz konusu iki haberde yıldırımın klasik hasarlarını görüyoruz. Oldukça yüksek gerilim ve akım parametrelerine sahip olan yıldırım, elektrik tesislerini ve elektronik cihazları kullanılamaz hale getirdiği gibi sahip olduğu elektromanyetik kuvvetlerle fiziksel hasarlar da meydana getiriyor. Ancak daha da önemlisi, düştüğü yerin malzeme özelliklerine bağlı olarak yangınlar sebep vererek can ve mal kaybı riskini arttırıyor.

Aşağıda vereceğimiz haber ise, gerekli önlemlerin alındığı takdirde herhangi bir hasarın oluşmadığını ve muhtemel faciaların önüne geçilebileceğini gösteriyor.

Paratoner mucizesi! (Habertürk – 21.05.2012)

Sivas’ta etkili olan sağanak yağışın ardından bazı ev ve işyerlerinde su baskınları meydana geldi. Bir apartmana ise yıldırım düştü. Apartmanda paratonerin bulunması olası bir faciayı önledi.

Şiddetli yağış ve fırtına Sivas’ta maddi hasara neden oldu. İki gündür etkisini aralıklarla sürdüren sağanak yağış nedeniyle, birçok ev ve işyerlerini su bastı. Saat 23.30 sıralarında Ece Mahallesi 34. Sokak’ta bulunan bir apartmana yıldırım düştü. 8 katlı apartmanda ikamet eden yaklaşık 50 kişi, binada bulunan paratoner sayesinde faciadan kurtuldu. Yıldırımın düşme anı, bir üniversite öğrencisi tarafından böyle görüntülendi.

Söz konusu haberde, yıldırım düşmesine karşı gereken önlemin alınması ile herhangi bir üzücü hadisenin yaşanmadığını, can ve mal kaybı ile karşılaşmadığımızı görüyoruz.

Kaynak: http://www.haberturk.com/yasam/haber/744047-paratoner-mucizesi

 

 

Yapı ve Tesislerimizi Nasıl Koruyabiliriz?

Yapılara ve binalara düşen yıldırım, gerekli önlemler alınmadığı takdirde yangınlara ve fiziksel hasarlara neden olabilir. Petro-kimya tesisleri, askeri cephanelikler, kimyasal madde üreten fabrikalar gibi patlayıcı ve parlayıcı maddelerin bulunduğu binalar başta olmak üzere tüm yapı ve tesisler yıldırım riski altındadır.

Yıldırım, fiziksel yapısı nedeniyle önlenemez bir doğal afettir. Yapılan bilimsel çalışmalar, yıldırımın önlenmesinden ziyade engelsiz ve doğrudan bir şekilde toprağa aktarılması gerektiğini göstermektedir. Yapı ve tesislerimizin fiziksel özelliklerine uygun olarak seçilen dış yıldırımlık koruma sistemleri, binanın metal kısımları ile birleştirilmeli ve standartlara uygun yapılmış elektriksel topraklama sistemi ile toprağa aktarılmalıdır. Maalesef yıldırım ve aşırı gerilimlerden korunma konusunda mevzuat ve standartlara uygun üretim ve proje yapmayan firmalar bulunmaktadır. Teknik esaslara ve standartlara uygun yapılmayan korunma tesisatları, binalara yıldırım düşme riskini arttırdığı gibi, yıldırım düşmesi halinde büyük tehlikeler oluşturabilmektedir. Ayrıca boşa harcanan kaynaklar, artan işletme ve bakım maliyetleri ülke ekonomisine dolaylı olarak yük getirmektedir.

Yıldırımların bir diğer önemli zararı da elektriksel etkileri sebebi ile elektronik cihazlar ve sistemlerin önemli hasarlara uğramasıdır. Özellikle tıbbi cihazlar, güvenlik ve alarm sistemleri, bilgi işlem ve kayıt sistemleri, bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazlar yıldırım düşmesi durumunda birinci derecede risk altındadır. Elektronik cihazların bu tür aşırı gerilimlerden zarar görmemesi için aşırı gerilim koruma ünitelerinin kullanılması gerekir.

Yıldırım hasarına karşı sigorta güvencesi mümkündür!

Ev ve işyerlerimizi, standartların ve mevzuatın gerektirdiği önlemleri almak ve topraklama tesisatını doğru bir şekilde yaptırmak koşulu ile yıldırım ve diğer elektrik kaynaklı yangınlara karşı sigorta teminatı altına alabiliriz. Maalesef evlerine ve işyerlerine sigorta yaptıran vatandaşlarımız bu haklarını bilmemektedirler. TSRSB (Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği) tarafından kabul edilen ve web sitelerinde yayınlanan yangın poliçesine göre yıldırım kaynaklı hasarlar da sigorta kapsamındadır. Vatandaşlarımız, yağışlı dönemlerde yıldırımdan kaynaklanan yangın ve bilgisayar, televizyon, beyaz eşya, elektronik cihaz, makine v.b. arızalarına karşı sigorta firmalarına başvurarak hasarlarının karşılanmasını talep edebilirler.

Ülkemizde maalesef doğal afetlere karşı alınacak önlemler konusunda büyük bir atalet bulunmaktadır. Doğal afet gerçekleştikten sonra yapılan arama-kurtarma ve yardım faaliyetleri şüphesiz oldukça önemlidir ancak afet gerçekleşmeden önce alınacak önlemler ve bilinçlendirme faaliyetleri, can ve mal kayıplarını azaltacak en önemli unsurdur. YILKODER olarak yıldırımın olumsuz etkilerine karşı alınabilecek önlemler konusunda görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşmayı bir görev biliriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Kaynak: YILKODER


Wordpress Themes - Wordpress Video Themes - Wordpress Travel Themes - WordPress Restaurant Themes