Şebeke kaynaklı problemler

Elektrik Arıza

RİSKLERİ SIFIRLAYAN ÜRÜN

 

Elektrik, yaşantımızda her alanda çeşitli enerji türlerinin elektrik enerjisine dönüştürülerek olmazsa olmaz bir enerji türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Elbette böyle bir nimetin birtakım külfetleri de olacaktır. Bu külfetlerden maliyet konusu aslında en fazla gündemde olmasına rağmen çok daha önemli konular geri planda kalmıştır. Mesela Elektrik kontağı yangınları..

 

Elektrik belirli bir kaynaktan üretilip, en son Elektrik Dağıtım Şirketleri vasıtasıyla evimize ve işyerimize kadar ulaştırılmaktadır. Bu konuda “temiz elektrik” diye bir kavram var olmasına rağmen, henüz tanımı ve nasıl elde edileceği konusunda net bilgiler oluşmamıştır. Çünkü elektrik üretildiği kaynaktan zaten temiz olarak çıkmak zorundadır. Yani, belirli bir frekansı ve voltaj değeri oluşmadan zaten sisteme girmesi sabotajlar dışında imkansızdır ve ciddi yaptırımları ve cezaları vardır.

 

ŞEBEKE KAYNAKLI PROBLEMLER

Peki neden elektrik temiz üretildiği halde, insanların evlerinde, işyerlerinde ve çeşitli makinelerde elektronik sistemler zarar görüyor, hatta yangınlar çıkıyor? Bu konuda Tüm dünyadaki elektrik-elektronik ürün üreticileri ortak kararla garanti belgelerinde “ şebeke kaynaklı problemler garanti kapsamı dışındadır” yazıyor, sigorta şirketleri sigorta yaparken aşırı gerilimlere karşı sigortaları ayrıca ücretlendiriyor ve elektrik dağıtım şirketleri bu konuda ciddi tazminatlar ödüyor ve hatta hukuksal sıkıntılarla yüz yüze kalıyor?

 

Cevap çok basit; elektrik kaynaktan üretildikten sonra dağıtım şirketleri tarafından evimize ve işyerimize ulaştırılana kadar birçok badire atlatıyor. Bunlar, yağışlı ve rüzgarlı havaların iletim ve dağıtım hatlarına etkileri, yıldırım vb. doğa olayları, yapılan kazı gibi uygulamalarda yer altı kablolarının koparılması ve birbirine değmesi vb. sıralanabilir.

 

İBB İTFAİYE VE SİGORTA RAPORLARI

İstanbul itfaiye raporlarına bakıldığında 2013 yılının ilk 11 ayında tüm yangınlar değerlendirmesinde elektrik kontağı yangınları sigara sebepli yangınlardan (%50,5- 12,319 olay) sonra %18,3-4.514 olay ile ilk sıradadır. Bu yangın sıralamasında %1-169 olay gibi bir rakamla da trafo yangınları yer almaktadır. Sigaranın mesken içi ve dışı diye ayrımı yapılırsa, elektrik kontağı yangınları sigorta şirketlerinin aşırı gerilim kaynaklı hasar ödeme rakamları olan %31,7 rakamına ulaşmaktadır.

 

ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİ

Bu taraftan  bakıldığında en büyük mağdur aslında yasaların yüklediği sorumluluk gereği Elektrik Dağıtım Şirketleri ve aboneler. Çünkü yasa sorumluluk yüklemiş ancak bu konuda aboneyi koruyacak bir yönetmelik belirlememiş. Bir insanın evinde yangın çıkınca tazminat ödense bile, çok önemli olmasa gerek.

 

Dağıtım şirketleri de buradan yola çıkarak bir dizi Ar-Ge faaliyeti yapıyor veya yaptırıyor. En son 2,5 Milyon aboneye sahip Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş (UEDAŞ) arıza ekip koordinatörleri konu ile ilgili Türkiye’de Yurttaş Holding tarafından geliştirilen ve TSE’den ilk BDS belgesini alan marka olan Trimbox ürünü ile ilgili brifing aldılar ve kendi sistemlerinde de pilot uygulamalar yaptılar.

 

SİGORTA ŞİRKETLERİNİN BAKIŞ AÇISI

Sigorta şirketleri tarafında da Güneş Sigorta Risk Müdürü Yurdakan Tarhan ve ekibi de Trimbox’ı Bursa’da ziyaret etti ve brifing aldılar. Trimbox’ın şebeke kaynaklı problemlerin ve yıldırım gibi aşırılıkların cihazlara vereceği zararı engellediği ve en son noktada olası elektrik kontağı yangınlarını engellediği konusunda bilgilendirildiler.

BTSO PROTOKOLÜ

Başka harekete geçen bir diğer kurum , Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası’ da Trimbox ile 35.000 üyesi için geçerli olacak bir protokol imzaladı ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay; “Türkiye’de elektrik şebeke lerindeki problemler sebebiyle yılda 2 milyar dolarlık kaybın yaşandığını belirtti. Bu ürünün kullanılmasıyla şirketlerdeki sigorta kurumları da riskleri daha farklı değerlendirecektir” diye konuştu.

 

TRIMBOX KORUMASI

Elektrik kontağı yangınları, tüm Dünya’da elektriğin varlığından bugüne yaşanmış, yönetmeliklerle çeşitli tedbirler alınarak sınırlanması başarılmış ama maalesef ortadan kaldırılamamıştır. Trimbox bu konuda yönetmeliğe uygun tesisatlarda %100 koruma garantisi veriyor.

 

Belki de çok yakın zamanda “ Şebeke Kaynaklı Problemler Garanti Kapsamı Dışındadır” ibaresi tarihe karışacak ve bunu bir Türk şirketi başaracak gibi görünüyor.


Wordpress Themes - Wordpress Video Themes - Wordpress Travel Themes - WordPress Restaurant Themes